40 Procent van de Nederlandse HR-managers en directeuren is van mening dat verzuim erbij hoort en dat je daar weinig aan kunt veranderen. Dat blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden onder 635 HR-managers en directeuren. 41 Procent van de ondervraagden weet niet goed wat verzuim binnen het bedrijf kost. Ook blijkt dat ruim de helft van de bedrijven niet specifiek geld steekt in de gezondheid van de werknemers. Dit terwijl driekwart van alle respondenten te maken heeft met de kosten van veelverzuimers.
Ondersteuning
Bijna de helft van de bedrijven geeft aan meer te gaan doen aan arbeidsvitaliteit en verzuimpreventie, mits ze daarbij ondersteuning zouden krijgen van bijvoorbeeld een Arbo-dienst, de overheid of een externe adviseur.
Stijging verzuim
Doordat Nederlanders langer doorwerken, meer mensen een ongezonde levensstijl ontwikkelen en het aantal chronisch zieken groeit, verwacht Nationale-Nederlanden juist een stijging van verzuim in Nederland.
Ziekteverzuim verlagen
Nederland kent al enige jaren een gemiddelde van 4 procent ziekteverzuim. Volgens de onderzoekers: “Kun je als werkgever veel doen om dat percentage te verlagen binnen jouw bedrijf. Naast de sociale belangen die er zijn in het kader van goed werkgeverschap, is het belangrijk om ook het financieel-economische belang voor bedrijven te onderkennen: met het juiste beleid verlaag je de bedrijfskosten en wordt de arbeidsproductiviteit verhoogd.”
Investeren in werkvermogen
Naast praktische zaken als een fietsplan, bedrijfsfitness-abonnement of een gezonde lunch, kunt u ook investeren in het werkvermogen van werknemers, een periodiek medisch onderzoek aanbieden of bijvoorbeeld aandacht besteden aan een gezonde werk-privé-balans.
SMID-Personeelszaken kan u helpen bij het verlagen van het verzuim en het inzichtelijk maken van de verzuimkosten.